Автоинформ96 +7 (495) 943-83-73 +38 (050) 541-01-84 +38 (067) 924-16-86
Ведущая книготорговая компания автомобильной литературы
руководства по ремонту автомобилей
пособия по эксплуатации и
техническому обслуживанию
Добро пожаловать!
Войти или
зарегистрироваться

Зняття та встановлення акумулятора

Рано чи пізно автовласникові доводиться стикатися із ситуацією, що в машині сів акумулятор і необхідно відключити клеми для акумулятора, щоб знеструмити електросистеми автомобіля. Це може бути пов'язане з необхідністю ремонту електрики, заміни старого акумулятора на новий і т.д.

Не варто переживати з цього приводу, адже процедура підключення та відключення акумулятора не містить жодних складнощів і доступна для проведення навіть автовласнику-початківцю. Але якщо Ви не впевнені у своїх діях, то дізнайтеся на TopGears, що робити, якщо сів акумулятор в машині.

Ситуації, при яких необхідно вимкнути клеми акумулятора:

  1. Заміна старої акумуляторної батареї на нову.
  2. Заряджання акумулятора (можна обійтися і без виймання батареї з автомобіля, але клеми перед зарядкою потрібно вимкнути обов'язково)
  3. Проведення робіт на автомобілі, пов'язаних з електрикою. У цьому випадку також можна обійтися без виймання акумулятора з автомобіля.
  4. Під час ремонту акумулятор закриває доступ до вузлів та механізмів автомобіля.

Як правильно зняти акумулятор?

Насамперед, хочемо нагадати про правила техніки безпеки при знятті та встановленні акумулятора на автомобіль. Роботу необхідно проводити в захисних рукавичках (краще рукавички на гумовій основі). Якщо Вам доведеться працювати з електролітом, використовуйте захисні окуляри. Поруч із собою тримайте звичайну воду у достатній кількості, щоб при попаданні електроліту на одяг чи шкіру негайно змити його водою.

Сам процес демонтажу досить нескладний:

  1. Спочатку послабте негативну клему акумулятора спеціальним ключем ріжкового типу. Потім зніміть її.
  2. Далі проведіть такі ж роботи з позитивною клемою акумулятора
  3. Після цього звільніть кріплення акумулятора у відсіку Вашого автомобіля та зніміть його.

Найголовніше, що слід пам'ятати – обов'язково почніть роботу зі зняттям негативної клеми акумулятора. Це дозволить уникнути короткого замикання при випадковому торканні кузова автомобіля, якщо демонтаж почнеться зі зняття позитивної клеми акумулятора.

Встановлення акумулятора на автомобіль

Установка здійснюється у зворотному порядку. Останньою підключається негативна клема акумулятора. Тільки не забувайте перевірити в якому стані знаходиться клеми, адже в процесі використання виводи батареї та клеми схильні до окислення і на них утворюється наліт, що складається з солей та оксидів. В результаті порушується контакт, йде нагрівання та паразитні струми.

Звичайно, можна почистити все наждачним папером, але ми рекомендуємо замінити клеми на нові.

Рекомендуємо виконувати будь-які роботи при роботі з акумулятором на вулиці або в приміщенні, що добре провітрюється – ця невелика обережність дозволить Вам уникнути серйозних проблем при випадковому витіканні електроліту з акумуляторної батареї.