Автоинформ96 +7 (495) 943-83-73 +38 (050) 541-01-84 +38 (067) 924-16-86
Ведущая книготорговая компания автомобильной литературы
руководства по ремонту автомобилей
пособия по эксплуатации и
техническому обслуживанию
Добро пожаловать!
Войти или
зарегистрироваться

Матеріали для поглинання звукових хвиль

Матеріали для поглинання звукових хвиль, вони ж звукопоглиначі являють собою суть і основу якісної звукоізоляції. Це найчастіше пінополіуретани або інші композити з відкритою комірчастою структурою, яка і забезпечує основні робочі властивості. На дотик матеріал найчастіше м'який, гнучкий та легкий.

Шумка для авто оснащується самоклеючим шаром, без необхідності нагрівання та інших маніпуляцій для монтажу.

Однак істотний недолік багатьох шумопоглиначів полягає в здатності добре накопичувати вологу і якийсь час утримувати її в собі, що вкрай небажано в окремих місцях. Тому застосування матеріалу може бути обмежене там, де ймовірне утворення конденсату або потрапляння води ззовні. Деякі сучасні композити хоч і вбирають вологу, але досить швидко виводять її назовні і швидко просихають, що так само є добрим плюсом у бік вибору такого варіанту.

Щоб не помилитися у виборі шумопоглинача і не сплутати його зі звукоізолятором, досить орієнтуватися на відкритокомірчасту структуру, і дивитися на коефіцієнт звукопоглинання того або іншого матеріалу (який у поглиначів повинен бути більше 0.4).

Майже всі звукопоглиначі на вигляд схожі на губчастий матеріал і вбирають в себе вологу, що так само може бути гарною відмінною ознакою. Більшість сучасних поглиначів Vibrofiltr зазнають додаткової заводської оброки різними хімічними складовими, які надають їм властивості зниженої горючості, захищають їх від плісняви, грибків та процесів гниття, перешкоджають вбиранню та утриманню води. Проте покладатися повністю на ефективність такої обробки не варто, вона не дає 100% гарантії та захисту.

На етапі вибору звукопоглинача також варто врахувати його основну особливість — втрату властивостей у разі деформації, стиснення чи приминання. Якщо наклеєний шумопоглинач покласти впритул пластику і щільно притиснути з деформацією, то поглинач автоматично втрачає свої властивості і перестає ефективно затримувати звукову хвилю.

Дана особливість так само сильно обмежує можливість встановлення поглинача в деякі місця та вибір його за критерієм ефективності ККД з урахуванням товщини. Таким чином, поклеєний шумопоглинач не можна приминати пластиковими панелями, так само небажано укладати його на підлогу і класти зверху килимки та інші матеріали, так як вони за аналогією деформуватимуть структуру м'якого матеріалу.

Матеріали для звукоізоляції

Матеріали для звукоізоляції авто  і для відбивання звуку, вони ж утеплювачі - являють собою найчастіше спінений полімерний матеріал (наприклад спінена гума або поліетилен) або аналоги із закритою структурою, яка і буде основною відмітною ознакою категорії «відбивачів» або ізоляторів.

У таких матеріалів передбачений шар, що самоклеїться, і вони не вимагають нагрівання при нанесенні. Звукоізолятори найчастіше не вбирають вологу (або не роблять це так сильно як поглиначі), проте їх клейкий шар в окремих випадках може не витримати тривалого контакту з водою, що дещо обмежує місця нанесення матеріалу (залежить від конкретного виробника та технології). виготовлення клейкої основи). На дотик такі матеріали зазвичай щільні та досить жорсткі, проте зберігають певний ступінь гнучкості та здатність до деформації.

Незважаючи на те, що звукоізолятори дуже привабливі через свою практичність та невибагливість у застосуванні, доцільність їх використання в реальних умовах обмежена і позбавлена сенсу (якщо метою ставиться зниження шуму), оскільки даний тип матеріалу не здатний затримувати звукову хвилю або знижувати її амплітуду, а може тільки змінювати її напрямок поширення.

Тим самим, перевідбита багаторазово хвиля створює цілу низку інших призвуків або навіть виходить назовні, при цьому практично не втративши своєї енергії. Але звуковідбивачі найчастіше вигідно відрізняються хорошими теплоізоляційними властивостями і прокладання салону автомобіля такими матеріалами значно збільшує температурний комфорт в автомобілі, зберігаючи тепло взимку та прохолоду влітку набагато довше. Несхильність до впливу вологи допускає використання цих матеріалів у тих ризикованих місцях, де постійно накопичується волога, наприклад на підлозі, в області колісних арок із зовнішнього боку і т.д.