Автоинформ96 +7 (495) 943-83-73 +38 (050) 541-01-84 +38 (067) 924-16-86
Ведущая книготорговая компания автомобильной литературы
руководства по ремонту автомобилей
пособия по эксплуатации и
техническому обслуживанию
Добро пожаловать!
Войти или
зарегистрироваться

Що таке форсунки Common Rail

Форсунки є частиною системи впорскування пального. Їхнє призначення — дозування подачі палива та утворення паливно-повітряної суміші, яке відбувається шляхом розпилення його всередині камери згоряння або впускного колектора. Від справної роботи цих елементів залежить належне функціонування всієї паливної системи. Тому діагностика та ремонт форсунок — важлива процедура, нехтування якої може призвести до підвищеної витрати палива, перегріву мотора та руйнуванню елементів системи.

Які особливості системи Common Rail

Двигуни, які працюють на дизельному паливі відзначаються економічністю та високим ККД. Однією з причин їхніх високих експлуатаційних характеристик є система впорскування Common Rail, яка на сьогодні рахується найбільш прогресивною та передовою технологією подачі палива. Нею обладнані практично всі дизельні двигуни, включаючи автомобілі, потужні сільськогосподарські та дорожньо-будівельні машини.

Головна особливість системи полягає в конструкції загальної магістралі або рампи, яка розташована між паливною помпою високого тиску та форсунками. Така будова дозволяє подавати паливо під тиском, що збільшує ефективність роботи двигуна та зменшує споживання дизпалива. За стандартними оцінками використання системи зменшує витрати солярки на 15% при одночасному збільшенні потужності двигуна на 40%.

Які існують види форсунок

За способом здійснення впорскування пристрої поділяються на форсунки:

  • електромагнітної дії;
  • електрогідравлічної;
  • п'єзоелектричної.

П'єзоелектричні форсунки на сьогодні є найдосконалішими пристроями впорскування палива. Вони спрацьовують в чотири рази швидше за електромагнітні, що дає можливість зробити багаторазове впорскування протягом одного циклу. Така будова дозволяє більш точно дозувати паливо.

Як працює п'єзоелектрична форсунка

У роботі форсунки використовуються гідравлічні принципи. У знеструмленому стані голка форсунки посаджена на сідло внаслідок впливу високого тиску палива на поршень. При подачі напруги на п'єзоелемент збільшується його довжина, яка здійснює тиск на поршень штовхача.

Необхідні час початку впорскування та кількість палива визначаються відкриттям електромагнітного клапана кожної форсунки за допомогою команди від електронного блоку управління двигуна. ДВЗ отримує сигнали про положення колінчастого валу та частоти його обертання через відповідні датчики.

Внаслідок цих дій перемикальний клапан відкривається й паливо починає надходити до зливної магістралі. Тиск над голкою починає зменшуватися. Сама ж голка завдяки тиску в нижній частині підіймається й відбувається впорскування палива. Його кількість визначається тривалістю впливу на п'єзоелемент, а також рівнем тиску палива всередині паливної рампи.

Чим пояснюється популярність системи Common Rail

Популярність і поширення системи Common Rail пояснюється її очевидними перевагами у порівнянні з іншими варіантами. Серед найважливіших переваг можна виділити такі характеристики:

  • високий ККД двигуна, який досягається внаслідок ефективнішого спалювання палива;
  • суттєве зменшення витрат пального;
  • збільшення потужності мотора;
  • зменшення токсичності викидів в атмосферу.

Ці характеристики зумовлюють те, що сьогодні практично всі дизельні двигуни оснащуються системою Common Rail. Щоб вона працювала довго та надійно, необхідно систематично здійснювати заходи щодо діагностики та ремонту форсунок та інших елементів системи. Зробити це можна звернувшись в компанію Diesel-Kiev.