Автоинформ96 +7 (495) 943-83-73 +38 (050) 541-01-84 +38 (067) 924-16-86
Ведущая книготорговая компания автомобильной литературы
руководства по ремонту автомобилей
пособия по эксплуатации и
техническому обслуживанию
Добро пожаловать!
Войти или
зарегистрироваться

Який автокомпресор вибрати

Хоча шиномонтажні сервіси сьогодні досить розповсюджені, вони виручають, тільки якщо є можливість дістатися до них своїм ходом. А вона є не завжди. Саме тому автомобільний компресор є бажаним пристроєм для автівки. Раніше, коли такі насоси були ручними, вони навіть входили до комплекту постачання багатьох моделей. Наразі їх потрібно купувати окремо, ручні та ножні вже майже не використовуються, а серед електричних є декілька різновидів. І далеко не всі автомобілісти розбираються в їхньому принципі дії та характеристиках.

Image

Поршневі автокомпресори

Це найпоширеніший тип, із циліндрами та поршнями, як у двигуну. Електродвигун так само рухає поршень вверх-вниз. Коли він рухається вниз, у верхній частині циліндра виникає вакуум, і повітря всмоктується ззовні. Потім поршень змінює напрямок руху, впускний клапан закривається, стискаючи повітря, і воно під тиском через випускний клапан подається споживачу. Такі насоси мають досить високий ККД, що дає змогу досягти гарної продуктивності за невеликих витрат електроенергії. Загалом поршневі автокомпресори вважаються досить надійними, але, оскільки існує тертя між поршнями та циліндром, за тривалої роботи вони перегріваються, що пришвидшує знос.

Автомобільні насоси мембранного типу

Тут також є електродвигун і циліндр, але замість поршня працює шток, який рухає гумову мембрану. Коли шток рухається вниз, мембрана вигинається, створюючи вгорі вакуум і всмоктуючи повітря, під час зміни напрямку руху мембрана вигинається в інший бік, виштовхуючи повітря назовні. Така конструкція надійніша, оскільки відсутнє тертя. Але гумова мембрана не здатна формувати тиск так, як це робить поршень, тому такі пристрої менш продуктивні за однакової потужності двигуна. До того ж за мінусових температур вона втрачає еластичність, й ефективність компресора різко падає. Тобто взимку пристрій можна використовувати хіба що в приміщенні, яке опалюється. Є також роторні автокомпресори, але вони занадто дорогі для особистого використання, їх застосовують в автосервісах.

На що звертати увагу під час вибору

Незалежно від типу компресора, під час його вибору потрібно враховувати низку важливих характеристик, від яких залежить функціональність і ціна пристрою. Отже, якщо ви плануєте купити автомобільний компресор на Allo, дотримуйтеся таких порад:

  1. не варто вибирати модель із високим максимальним тиском: для легкової автівки 8 атмосфер — це верхня межа;
  2. продуктивність має корелювати із діаметром шин — так, для 14-дюймових шин це 40 л/хв;
  3. вибирати акумуляторну модель чи ту, яка живиться тільки від автомобільної мережі, питання дискусійне, обидва варіанти мають свої переваги та недоліки;
  4. вибирайте насоси з цифровим манометром, вони набагато точніші, ніж аналогові, хоча це не так принципово.

Серед додаткових функцій — реверсивний режим (швидке видалення повітря з матраців, гумових човнів), ліхтарик, комплект перехідників.